Handige Barry van WSKO 't Startblok is conciërge van het jaar 2022! - WSKO

Handige Barry is conciërge van het jaar 2022: ‘Ik had dit helemaal niet zien aankomen’

Artikel uit AD Haagsche Courant Westland van 11 maart 2022, geschreven door Wilma Broch. Fotografie door Thierry Schut.

De Westlandse conciërge van het jaar 2022 is bekend. Maar liefst 41 ouders, leerkrachten en een enkele leerling droegen één en dezelfde persoon aan: ‘meester’ Barry Heskes (45) van WSKO ’t Startblok in Honselersdijk. ,,Dat is nog nooit eerder gebeurd’’, aldus de jury.

,,Zou je het buitenpodium willen opzetten?” Met die vraag van schooldirecteur Wilco Kannekens begon de dag van Barry Heskes woensdagmorgen. Hij was in de veronderstelling dat er een nieuw thema groots zou worden afgetrapt. Dat hij zelf het stralende middelpunt van de ochtend zou worden, dat had de Naaldwijker totaal niet verwacht. Zelfs toen zijn vrouw, die ook in het complot zat, ten tonele verscheen voelde Heskes geen nattigheid.

,,Ik zag het echt niet aankomen. Een geweldige verrassing”, aldus de conciërge, kort na zijn uitverkiezing. ,,Dat er een verkiezing ‘Conciërge van het Jaar’ bestaat, dat wist ik wel. Maar ik had nooit verwacht dat mensen de moeite zouden nemen om op mij te stemmen.”

Eenmaal staand op een afgeladen schoolplein, ontdekte Barry al gauw dat hij in het ootje genomen was. ,,Toen ik gevraagd werd om aan het begin van de rode loper te gaan staan, dacht ik: ‘het zou toch niet?’”
Het zou dus wél. ,,Vandaag gaan we helemaal geen themaweek openen’’, sprak directeur Kannekens de aanwezigen toe. ,,We hebben een heel belangrijk persoon in ons midden en die gaan we een beetje in het zonnetje zetten.”

Waardering
Het nietsvermoedende feestvarken werd door Benjamin Hofland van D66 Westland naar het podium geroepen. De politieke partij organiseert elk jaar deze verkiezing. ,,Het ondersteunend personeel, dat zo vaak in de schaduw en buiten de spotlights zijn werk doet, verdient deze extra aandacht en waardering’’, legt Hofland uit.

De keuze is volgens juryvoorzitter Hofland op meester Barry gevallen omdat zowel kinderen als collega’s hem roemen om zijn inzet, betrokkenheid en enthousiasme voor zijn werk. ,,Met oog en oor voor de leerling, is hij echt van meerwaarde. En als ik het goed begrepen heb, heeft hij in één jaar tijd de hele school al drie keer verbouwd. Elke school in Westland gun je een meester Barry of überhaupt een conciërge.”

Op het podium werd de superconciërge verrast met een dinerbon, bloemen, taart én de felbegeerde wisselbeker. ,,Die ga ik een mooi plekje geven’’, aldus Heskes.

Twee jaar geleden werkte hij nog als zzp’er in de bouw. ,,Ik voelde dat ik het roer om wilde gooien, iets heel anders wilde doen.” Inmiddels heeft Heskes zich als conciërge onmisbaar gemaakt bij ’t Startblok. Hij neemt de leerkrachten veel werk uit handen en is een belangrijke steun en toeverlaat. ,,Wat ik het allerleukst vind aan mijn baan? De wc’s schoonmaken. Nee, geintje. Het oppakken van klusjes in en om de school, samen met de kinderen. Straks gaan we weer beginnen met moestuinieren.”

Twee rechterhanden
Barry heeft twee rechterhanden, aldus directeur Wilco Kannekens, die hem een T-shirt met de tekst Super Barry uitreikte. ,,Nog voordat ik ook maar één woord gezegd heb, is een klus al geklaard. Daarnaast is hij op zijn eigen manier heel pedagogisch met de kinderen bezig, een combinatie waar wij heel blij van worden. Het type ruwe bolster blanke pit ten voeten uit. Hij brengt bovendien een stuk humor mee in het team, dat verder uit 26 vrouwen bestaat.”

Voor de titel ‘Conciërge van het Jaar’ werden dit jaar zes Westlandse conciërges aangemeld, een record. De genomineerden werken op basisscholen, middelbare scholen en het mbo. De jury heeft uit alle kandidaten haar favoriet gekozen. De prijs brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee, want volgend jaar zit de winnaar in de jury voor de nieuwe ‘conciërge van het jaar’.