Jet Feije: de eerste zij-instromer bij WSKO - WSKO

Jet Feije: de eerste zij-instromer van WSKO

Dit schooljaar (2019/2020) is zij-instromer Jet Feije begonnen bij de Bernadetteschool in Naaldwijk. Voor WSKO is zij de allereerste persoon die via het zij-instroomtraject bij WSKO werkt. In dit artikel vertelt Jet hoe zij het ervaart en vertellen wij je meer over dit traject. Waarvoor het in het leven is geroepen, wat het inhoudt en waarom WSKO ermee gestart is.

Op een vrijdagmiddag om 15.30 uur bezoeken wij Jet bij de Bernadetteschool. Ze straalt, want vandaag heeft ze voor het eerst de hele dag alleen voor de klas gestaan. “Ja, er waren wat zieken vanochtend en dan moet je roeien met de riemen die je hebt. Ik vond het superleuk om het alleen te doen vandaag en het ging ook heel goed. Maar ik ben best moe”, lacht ze, “dan merk je wel dat meelopen anders is dan zelf doen. Maar juist ook wel heel leuk!”

Van voortgezet naar primair onderwijs

Na de zomervakantie ging Jet Feije dit avontuur aan. Ze is 21 jaar en heeft kort geleden haar diploma als leraar aardrijkskunde behaald. Jet: “Mijn hele leven wil ik al juf worden, mijn moeder werkte ook in het onderwijs dus het zit er bij mij gewoon in. Toen ik klaar was met de HAVO was ik 17 jaar en wilde ik in één vak heel goed worden. Dat werd aardrijkskunde. In het eerste jaar van mijn studie moest ik voor een klas waarin sommige kinderen 15 jaar waren. Het leeftijdsverschil tussen hen en mij was wel heel klein. Best raar. In het derde jaar van de opleiding dacht ik eigenlijk pas aan basisonderwijs. Maar ik wilde eerst een diploma halen. Daarna zou ik wel weer verder zien.”

Op onderzoek uit

Maar toen kwam het moment waarop Jet haar diploma in ontvangst nam. “In het laatste jaar van mijn studie, ging dat primair onderwijs toch in mijn hoofd zitten. Ik ben gaan onderzoeken wat ik met mijn huidige diploma kon betekenen in het basisonderwijs en ben bij een basisschool gaan kijken om te zien of het echt zo leuk was als ik dacht. Ook heb ik toen een LinkedIn account aangemaakt en een oproep geplaatst. Met het brede netwerk van mijn moeder kwam er al snel een reactie van Mieke Hopmans. Zij stuurde me door naar Brigitta de Bruijn en toen ging alles ineens in rap tempo, haha.”

Tijdens een gesprek met Brigitta hoorde Jet wat het zij-instroom traject inhield en dat het een behoorlijke investering zou zijn in tijd. Jet: “Ik was nog wat huiverig, want als ik ergens aan begin, wil ik het ook af maken. Voordat ik met het traject zou beginnen, wilde ik eerst zelf wat lessen geven. Ik  keek een aantal keer mee in de klas en daarna ging het toch kriebelen om zelf een les te geven. Dat was voor mij het teken dat ik klaar was om het traject te volgen. Inmiddels zijn we ruim twee maanden verder en ik heb nog geen seconde spijt!”

De week van Jet

Jet loopt op maandag stage bij de kleuters op de Bernadetteschool. Op dinsdag gaat zij naar Thomas More Hogeschool. Op woensdag is ze vrij om thuis te studeren en lessen voor te bereiden en op donderdag en vrijdag staat ze, samen met haar begeleidster Eshter, voor groep 5. “De stage die ik nu bij de kleuters loop, zal elk semester op een andere school zijn en in een andere klas. De twee dagen in groep 5 blijft dit hele schooljaar zo.” Jet vertelt vol enthousiasme over haar werk in groep 5: “De groepsdynamiek in groep 5 is volledig anders dan bij pubers en dat vind ik echt zó leuk. Kinderen van 8/9 jaar zijn super leuk en lief. Je kan echt al een goed gesprek met ze voeren en ze zijn zo lekker onbevangen. Dat is echt heel anders dan kinderen in de puberleeftijd.”

Dat Jet de eerste zij-instromer is bij WSKO merkt ze eigenlijk helemaal niet. “Het is goed geregeld bij WSKO en als ik ergens tegenaan loop, wordt er ook meteen een oplossing voor bedacht. Wat dat betreft ben ik echt super blij met mijn keuze om dit traject bij WSKO te volgen. Ik realiseer me ook wel dat ik het allemaal makkelijk kan doen. Ik ben pas 21 jaar, zit nog in het ritme van school en ik woon nog thuis. In mijn klas op Thomas More zitten 19 zij-instromers. Ik ben de jongste en ik denk dat de oudste rond 55 jaar is. Voor de meeste mensen in mijn klas is het natuurlijk echt wel weer wennen om de schoolbanken in te gaan. Die hebben dat jaren niet meer gedaan. Ook hebben sommigen een gezin en dat lijkt me best pittig.”

Tips van Jet

Twijfel je of je ook een zij-instroom traject wil volgen? Dan heeft Jet nog wel wat tips:

  • Ga eens op een school kijken en de sfeer proeven.
  • Loop een paar dagen mee in een klas om te zien hoe een dag verloopt.
  • Gaat het kriebelen en wil je zelf graag een les geven? Vraag dit dan. Ga de uitdaging aan om erachter te komen of je het écht leuk vindt.

Voor meer informatie over het zij-instroom traject van WSKO, kun je hier verder lezen.