Project Hallo Wereld voor WSKO De Regenboog en Schakelklas Westland - WSKO

Project Hallo Wereld voor WSKO De Regenboog en Schakelklas Westland

De groepen vier van WSKO de Regenboog en Schakelklas Westland hebben afgelopen weken elkaar meerdere keren ontmoet. In projectvorm zijn internationaliseringsactiviteiten georganiseerd, met als kers op de taart een schoolreis naar Madurodam.

Het idee van project ‘Hallo Wereld’ is geïnitieerd door oud-collega’s Diana Langeslag (WSKO de Regenboog) en Digna van der Wal (Schakelklas Westland). Diana vertelt: “Goed om te zien dat kinderen open staan voor elkaar en graag met elkaar communiceren, ongeacht de taalbarrières en verschillende achtergronden. Vanuit onze school hebben allebei de groepen vier deelgenomen, 48 kinderen. Vanuit de Schakelklas 18. Sommigen constateerden aan het einde van de dag dat ze een nieuwe vriend of vriendin hadden gemaakt”.


Het project

Het project is gestart met een ontmoeting op WSKO de Regenboog in Naaldwijk. Digna van der Wal heeft een gastles gegeven en met foto’s verteld over de Schakelklas in Monster. De kinderen vonden dit heel interessant en stelden veel vragen. Hoe kunnen de kinderen de juf begrijpen als ze de taal niet spreekt? Waarom zijn er altijd twee juffen in de klas? Waarom hebben kinderen zwemles op school? Vinden de kinderen het niet lastig om vrienden te maken, als er steeds kinderen bijkomen en weer weggaan? Ook zijn in groepen begroetingen geleerd in verschillende talen en culturen. 

Madurodam

Onlangs is het gezelschap met een grote dubbeldekbus afgereisd naar Madurodam. Daar hebben de kinderen, in gemengde groepjes, samen Nederland ontdekt. Alle kinderen hadden een oranje ‘Hallo Wereld’ t-shirt aan en door het hele park heen was dat goed te zien. In Madurodam was veel te ontdekken en te doen. De kinderen kwamen tijd te kort en vonden het heel leuk om elkaar eindelijk in het echt te ontmoeten. Er werd gelachen, gespeeld en genoten, het was een geweldige dag!


Schakelklas Westland

Schakelklas Westland is een school voor kinderen die nog maar kort in Nederland zijn. Het zijn kinderen uit Eritrea, Syrië, Polen en op dit moment veel kinderen uit Oekraïne. In de schakelklas leren de kinderen vooral de Nederlandse taal. Meestal in een jaar tijd zijn ze zo ver dat ze naar een basisschool in hun eigen buurt kunnen. De kinderen die gevlucht zijn uit Oekraine, starten eerst in de Schakelklas. Het project is medemogelijk gemaakt door een subsidie over internationalisering in het onderwijs.