Terug in de tijd tijdens het 125-jarig bestaan van de Bernadetteschool in Naaldwijk - WSKO

Terug in de tijd tijdens het 125-jarig bestaan van de Bernadetteschool in Naaldwijk

Artikel uit AD Haagsche Courant Westland van 29 maart 2022, geschreven door Wilma Broch. Fotografie door Thierry Schut.

R.K. basisschool WSKO Bernadette bestaat 125 jaar. Dat maakt het een van de oudste basisscholen in Naaldwijk. Met oud-Hollandse spellen werd de jubileumviering maandag afgetrapt. Bikkels gooien, elastiek twist, hinkelen en touwtje springen: typische taferelen uit (over)grootmoeders tijd waren weer even terug op het schoolplein.

Schooldirecteur Herman Riekert en leerkracht Jolanda Bouman zien eruit alsof zij zo uit de roaring twenties zijn gestapt. En ook Wiep en John uit groep 7 lijken met de teletijdmachine te zijn teruggereisd naar de tijd waarin ‘Ot en Sien’ leefden. Om de jarenlange geschiedenis van de school een gezicht te geven, maken historische figuren deze ochtend hun opwachting op het speelplein. ,,Wat ziet de school er anders uit”, werpt Riekert de toegestroomde leerlingen toe. Hij gaat helemaal op in zijn rol als ‘meneer Riekert’, schoolhoofd uit vervlogen tijden. Hij memoreert aan de tijd dat de Bernadetteschool nog aan de Dijkweg in Naaldwijk gevestigd was, uit zes klassen bestond en er een aparte kleuterschool was. De tijd dat kinderen schreven op een lei en leraren nog een krijtbord gebruikten.

Pechvogel
Als hij zwaaiend met zijn aanwijsstok over het fenomeen ‘pechvogel’ begint, spitsen de kinderen hun oren. De pechvogel - een stoffen vogel gevuld met zand - liet de meester vroeger vliegen naar het hoofd van leerlingen die iets gedaan hadden wat niet mocht. ,,Het kind moest deze dan terugbrengen en kreeg daarna een paar stevige tikken op de vingers.” ,,Maar”, zo stelt hij gerust. ,,Dat gebeurt nu niet meer.”

De opening van het project 'De oude school, 125 jaar Bernadetteschool' op het schoolplein. © Thierry Schut
Wat wel gebleven is, zijn sommige schoolpleinspelletjes. Wiep en John laten zien welke spellen vroeger werden gespeeld. Aansluitend vraagt ‘juffrouw’ Bouman wat kinderen eigenlijk tegenwoordig op school allemaal leren. Als antwoord klinkt: rekenen. ,,Dus jullie zijn lekker sommen aan het stampen”, redeneert ze, waarna de kleuters letterlijk met hun voeten stampbewegingen beginnen te maken. De opening van het 125-jarig jubileum wordt afgerond met het zingen van oud-Hollandse liedjes én het hijsen van de schoolvlag.

Project
,,Alle leerlingen gaan deze week ook naar het Onderwijsmuseum in Dordrecht”, merkt Herman Riekert op. Het museumbezoek is onderdeel van het project ‘De oude school, 125 jaar Bernadetteschool’, dat twee weken gaat duren. ,,Het verschil tussen het onderwijs vroeger en nu wordt in alle klassen op eigen niveau belicht”, vertelt de schooldirecteur.

Een tentoonstelling van al het gemaakte werk vormt de afsluiting van het thema. Daarnaast vindt er volgende week vrijdag ter gelegenheid van het jubileum een reünie plaats voor ál het oud-personeel van de Bernadetteschool. ,,Kees van der Meer, drijvende kracht achter de reüniewerkgroep, blijkt een wonderbaarlijk speurvermogen te hebben”, lacht Riekert. ,,Er zijn inmiddels zo’n zeventig oud-medewerkers opgespoord.”

Tot 1875 bestond er in Naaldwijk alleen openbaar onderwijs. Toen pastoor Van Lijnschooten in 1894 zijn 25-jarig priesterfeest vierde was zijn wens voor de parochie om een katholieke meisjesschool te stichten. Er werd 10.000 gulden ingezameld, waarmee de ‘zusterschool’ kon worden opgericht. Op 11 januari 1897 startte de Katholieke Meisjesschool en dus de school die nu RK basisschool Bernadette is. In 1962 kwamen er voor het eerst jongens op de RK Meisjesschool, die in 1963 Bernadetteschool gedoopt werd. In 2009 werd de Dijkweg verruild voor een nieuw onderkomen in de wijk Woerdblok, aan De Gouwe 10. De Bernadetteschool groeide de afgelopen jaren uit van een middelgrote school tot een instituut met 450 leerlingen.