Van mbo naar pabo - WSKO

Van mbo naar pabo

Werken en in opleiding

In januari 2021 starten wij met de werving van een aantal nieuwe collega’s die na het behalen van hun mbo-4 diploma de pabo in deeltijd willen gaan doen. WSKO betaalt dan de opleiding en je gaat minimaal 3 dagen aan het werk op een van de WSKO-scholen als onderwijsassistent en je loopt een dag stage. Twee avonden of een dag in de week ga je naar de pabo Thomas More Hogeschool in Rotterdam,  https://www.thomasmorehs.nl/studeren/deeltijdopleiding/deeltijd-pabo-4-jaar.html

De deeltijdopleiding van de pabo leidt jou in 4 jaar op tot het beroep 'leerkracht basisonderwijs'. In een aantal gevallen is het mogelijk dat je versneld door de opleiding kan gaan (minimaal 3 jaar). Om te bekijken of je daarvoor in aanmerking komt, vindt een geschiktheidsonderzoek plaats. Het geschiktheidsonderzoek bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Startgesprek: doel van dit gesprek is dat we alvast een inschatting maken over de duur van je opleiding (3 of 4 jaar) en eventuele vrijstellingen. We maken een profiel op met kenmerken, vaardigheden en persoonlijke eigenschappen die van belang zijn voor de ontwikkeling naar een startbekwaam leraar basisonderwijs. Deze worden gedurende de opleiding steeds gemonitord en besproken met je Probegeleider. 
  2. Na twee jaar van de opleiding wordt gekeken of jouw resultaten voldoen aan de eisen
  3. Geschiktheidsonderzoek: je hebt een gesprek met assessor en deze geeft advies aan examencommissie. 

Voorwaarden om te versnellen

Om de opleiding versneld te kunnen doen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar jouw vooropleiding, behaalde resultaten en of je reeds relevante werkervaring hebt in het primair onderwijs. 

Selectieprocedure

De selectieprocedure wordt zorgvuldig uitgevoerd. We doorlopen een aantal stappen waarin we samen bepalen of deze baan echt bij jou past. Als deze procedure goed is verlopen, start je in augustus 2021 met het traject. De procedure is als volgt:

Als je naar aanleiding van je motivatiebrief en cv wordt geselecteerd, zetten we de volgende stappen:

  • Gesprek met de personeelsadviseur van WSKO;
  • Toelatingstoetsen op de pabo voor de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek;
  • De mogelijke versnelling (zie hierboven) van de pabo en het bijbehorende geschiktheidsonderzoek gebeurt op de pabo zelf.

Arbeidsvoorwaarden

Gedurende het traject kom je in dienst bij WSKO en word je betaald als onderwijsassistent (schaal 4) voor de dagen die je werkt. Je wordt intensief begeleid, zodat je het vak van leerkracht goed in de vingers krijgt. WSKO betaalt alle studiekosten, inclusief (verplichte) literatuur. Je krijgt een baangarantie na het succesvol doorlopen van de opleiding.

Belangstelling?

In januari 2021 volgt de aanmeldingsprocedure. Houd onze website dus goed in de gaten!