Excentrieke Bas voor de klas: ‘Tattoos, zwarte nagels, oorbellen? Boeit de kinderen niets!’ - WSKO

Excentrieke Bas voor de klas: ‘Tattoos, zwarte nagels, oorbellen? Boeit de kinderen niets!’

Bron: www.ad.nl door Anne Kompagnie 04-12-22

Stoffige moekes in bloemetjesjurken, dat beeld had Sebastiaan Zoet-De Munck (46) van mensen in het onderwijs. ,,En daar is niks mis mee, maar zo ben ik niet.” En dus duurde het wat jaartjes voordat hij de stap naar de klas waagde. Maar nu is hij dan toch echt meester Bas.

Lange bontjas, labradoodle Beppie aan de lijn, net geföhnde haren. Als Sebastiaan Zoet-De Munck binnentreedt in het Haagse café voor een gesprek, is hij niet te missen. ,,Ik heb een vrije dag vandaag”, zegt hij als hij plaatsneemt. ,,Dus ben vanmorgen even lekker langsgegaan in de kapsalon bij een vriendin.”

High end
Die haarwereld, die blijft trekken. Zo’n twintig jaar werkte Zoet-De Munck bij verschillende kapperszaken in het Westland, Zoetermeer en Den Haag. ,,Als haarstylist, ja. Dat is toch wel iets anders dan een kapper hoor. Bij kapper denk ik altijd aan een zaakje als Anks Haarmode. Ik zat wat meer high end in die markt.”
Was er geen wereldwijde pandemie gekomen, dan zou hij misschien nog steeds zijn dagen vullen met knippen, verven en föhnen. ,,Maar de zaak waar ik werkte was niet bestand tegen de lockdown. In 2020 kwam ik thuis te zitten.”
 
Koos Werkeloos
Wat in eerste instantie voelde als een lekkere lange zomervakantie, begon tegen te staan. Hij deed er uitgebreid verslag over op Twitter. ,,Mijn leven als Koos Werkeloos, ja. Met de nodige humor.”
En toen kwam een oude gedachte bovendrijven. ,,Lang geleden, toen ik zelf nog op de kappersopleiding zat, was er een docente die niet meer zelf knipte vanwege een ziekte. Dat idee sprak me toen wel aan: je kennis overdragen aan jonge mensen.”

Een hartstikke mooi idee, maar of het bij hem paste? ,,Kijk anno 2022 naar wervingsmateriaal voor onderwijspersoneel. Het is allemaal zo stoffig. Moekes in bloemetjesjurken, dat zie je nog altijd terug als prototype juf. En zie mij dan, met mijn tattoos, donker gelakte nagels, grote oorsieraden. Zaten ze op mij te wachten?”
 
En toch, begin dit jaar waagde hij de sprong. ,,In eerste instantie trok de pabo, maar dat is wel vier jaar lang studeren en wie weet bevalt het uiteindelijk toch niet.” Dus heeft hij iets laagdrempeliger aangepakt, met de mbo-opleiding onderwijsassistent. ,,Als ik die heb afgerond, zien we wel weer verder.”

Batman
In september begon hij als onderwijsassistent op basisschool De Hofvilla in Wateringen. ,,Heel spannend. Hoe zouden de leerlingen reageren op mij? Zouden ze het raar vinden, die zwarte nagels? Die kleurrijke kleren?”
Het antwoord is even kort als simpel. ,,Dat boeit dus echt geen kind. Ze willen eigenlijk alleen maar weten hoe ik heet, hoe oud ik ben, of ik een huisdier heb en van welke superheld ik fan ben.” Die laatste vraag kan hij op een bijzondere manier beantwoorden. ,,Ik heb een tattoo van Batman op mijn bovenarm, dus ja, daar heb ik wel wat mee.”

De kinderen maakt het dus weinig uit, toch vindt hij het zelf niet onbelangrijk, een beetje diversiteit op school. ,,Kinderen moeten kunnen opgroeien met de zekerheid dat het helemaal oké is om jezelf te zijn."
Hij helpt nu in groep 5. ,,Als ik aan mezelf denk in die tijd, kan ik me levendig een gesprekje herinneren met mijn beste vriendinnetje van toen. Zij zei: ik ben verliefd op René. Ik antwoordde: ik ook. Vonden we beiden heel normaal, maar tegelijkertijd waren we er ook van overtuigd: zij kan later verkering krijgen met hem, ik nooit. Dat er veel meer mogelijkheden zijn om je leven in te vullen, daar wist ik als tuinderszoon uit De Lier niets van.”

Inmiddels is Zoet-De Munck al achttien jaar getrouwd met Dennis en ook het bewijs daarvan staat met inkt op zijn vingerknokkels vereeuwigd: de zes letters van Mr Zoet.
In zijn kennismakingstekstje op de schoolsite stipt hij zijn huwelijk aan. ,,Ik had dat tekstje op Twitter gegooid. Dat kreeg meer dan 1500 likes, maar ook een vervelende reactie. Iemand die schreef: doe in de privésfeer wat je wil, maar wees neutraal in een functie als deze!”

Politiek incorrect
Hij laat het volledig van zich afglijden. ,,Ik denk alleen maar: je tweet iets anoniem en dan is het de bedoeling dat ik me daar kwaad om maak? Dacht het niet.”
Wel let hij de laatste tijd iets beter op wat hij deelt op sociale media. ,,Mijn humor is soms op het randje. Altijd positief hoor, maar ik houd wel van een beetje politiek incorrect.”

Aandachtshoer
Hashtags als vunzige woensdag en aandachtshoer? ,,Tja... ik ben er iets terughoudender in. Voordat ik op school begon, ben ik met de bezem door mijn insta-account gegaan. Dat is toch een medium waar de kinderen sneller op uitkomen dan Twitter. Een beetje zelfcensuur pas ik nu wel toe. Maar ik blijf tweeten, elke dag.”
Vooral om te amuseren, maar ook een beetje om te inspireren? ,,Dat zou mooi zijn. Laat ik het zo zeggen: tweets zoals die van mij, die hadden mij als 20-jarige helpen kiezen wat bij me paste. Als ik toen wist wat ik nu weet, zou ik de stap naar het onderwijs zeker eerder hebben genomen.”